Jednostkowy koszt własny wyrobu gotowego wynosi 42 złote.
Narzut zysku wynosi 32% jednostkowego kosztu własnego.
Hurtownia stosuje marżę hurtową 27% ceny zakupu netto.
Sklep stosuje marżę detaliczną 16% ceny sprzedaży netto.
Skalkuluj ceny netto i brutto (VAT 23%). Ustal kwotę podatku VAT odprowadzanego do US przez każdego z uczestników obrotu.
Producent
jednostkowy koszt własny -> 42,00
narzut zysku 32% ->13,44
cena zbytu netto -> 55,44
podatek VAT 23% -> 12,75
cena zbytu brutto -> 68,19
Hurtownia
cena zakupu netto -> 55,44
marża hurtowa 27% (“od sta”) -> 14,97
cena sprzedaży netto -> 70,41
podatek VAT -> 16,19
cena sprzedaży brutto -> 86,60
Sklep
cena zakupu netto -> 70,41
marża detaliczna 16% (“w stu”) -> 13,10
cena sprzedaży netto -> 83,51
podatek VAT -> 19,21
cena sprzedaży brutto -> 102,72
VAT odprowadzony do US w poszczególnych fazach obrotu:
#producent -> 12,75 – 0 = 12,75
#hurtownia -> 16,19 – 12,75 = 3,44
#sklep -> 19,21 – 16,19 = 3,02
VAT odprowadzony do US w poszczególnych fazach obrotu:
#producent -> 12,75 – 0 = 12,75
#hurtownia -> 16,19 – 12,75 = 3,44
#sklep -> 19,21 – 16,19 = 3,02